Danmarks største medicinalgrossist
Nomeco driver tre distributionscentre placeret i København, Odense og Aarhus. Disse distributionscentre fungerer som logistiske knudepunkter for forsyningen af lægemidler til apoteker, sygehusapotekere og detailhandlen i hele Danmark og på Færøerne. Den geografiske placering af vores distributionscentre gør, at alle apoteker i Danmark kan nås inden for en kort tidsramme på blot to timer.
Nomeco er en fuldsortimentsgrossist. Det vil sige, vi leverer et bredt udvalg af produkter, som apotekerne efterspørger. Dermed fører og leverer vi som udgangspunkt alle de lægemidler, som er godkendt på det danske marked. Samtidigt med dette er vi også produktneutrale - det betyder at vores afsætning er styret af apotekernes efterspørgsel.
Vores daglige samarbejde med leverandører i lægemiddelindustrien
Nomecos indkøbsafdeling er ansvarlig for indkøb af alle lægemidler og mærkevarer til Nomeco grossist med henblik på videresalg til privat- og hospitalsapoteker og detailhandelen. Vores mål er at sikre, at vi altid har de produkter på lager, som kunderne har brug for.
Indkøb af produkter
Vi er en nøglepartner i sundhedssektorens forsyningskæde. Vores netværk inkluderer næsten alle lægemiddelleverandører på det danske marked, hvilket sikrer en kontinuerlig forsyning af produkter direkte fra produktionen eller via centrallagre.
En betydelig del af de produkter, vi indkøber, leveres fra Nomeco HealthCare Logistics' pre-wholesale lager. Dette valg fra mange lægemiddelleverandørers side afspejler vores evne til optimal levering, hvilket understreger vores engagement i at tilbyde enestående service og kvalitet.
Er du interesseret i at høre mere om Nomeco grossist, eller ønsker du at vide mere om, hvordan du kan blive leverandør og få dine produkter ud på det danske marked gennem Nomeco?


Omfattende sortiment
Hvis du er ny på det danske marked og ønsker at få dit produkt ud på apotekerne, er Nomeco den ideelle samarbejdspartner for dig. Som neutral samarbejdspartner distribuerer Nomeco de lægemidler, der har opnået officiel markedsføringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen og som er aktive på medicinpriser.dk. I takt med at Lægemiddelstyrelsen opdaterer sortimentet hver 14. dag, yder vi en stor indsats for at holde os ajour med disse ændringer, hvilket kræver et tæt samarbejde med lægemiddelleverandørerne.
Udover medicin omfatter vores sortiment også frihandelsvarer såsom mærkevarer og medical devices, der ikke falder ind under kategorien lægemidler. Nomecos sortimentsafdeling vurderer selvstændigt, hvilke af disse produkter der optages i vores sortiment, baseret på en række kriterier, herunder efterspørgsel på apotekerne og kvalitet.
Nomeco tilbyder et bredt udvalg af produkter, der spænder over mere end 15.000 varenumre. Dette inkluderer ca. 7.000 humane lægemidler, 800 veterinære lægemidler og ca. 7.000 frihandelsvarer, heriblandt kosttilskud, hudpleje- og hygiejneprodukter. Vores sortiment inkluderer også ikke-registrerede lægemidler (IRS), som kan udskrives af læger efter specifik tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen.
Vores produktsortiment dækker derfor alt, hvad apotekerne efterspørger i det daglige og er derfor alt fra lægemidler, hudpleje-, toilet- og hygiejneprodukter, til tandpleje, sygeplejeartikler, kosttilskud og ernæringsprodukter.
Det du skal vide som lægemiddelleverandør
Receptpligtig medicin og apoteksforbeholdt håndkøbsmedicin sælges til samme pris på alle danske apoteker, og lægemiddelleverandører er forpligtede til at fastholde prisen på medicinen i 14 dage ad gangen. Det betyder konkret, at man som lægemiddelleverandør kan ændre priser hver 14. dag. Den medicin, som ender med den billigste pris, får retten til at blive tilbudt på apotekerne i næste 14-dages prisperiode, da apoteket skal tilbyde det billigste produkt til borgeren. Lægemiddelstyrelsen offentliggør gældende priser på www.medicinpriser.dk – også det vi i daglig tale kalder ”Taksten”.
Vigtigheden af præcis logistik kan ikke understreges nok. Gennem et optimalt flow skal Nomeco modtage og distribuere varer rettidigt for at sikre, at de rigtige produkter er til stede på landets apotekere, når en ny prisperiode træder i kraft.
For yderligere detaljer omkring systemet og dets indvirkning på markedet, besøg Lægemiddelstyrelsens hjemmeside for omfattende information om apoteker og salg af medicin.
Det er muligt at ændre priser på lægemidler og introducere nye lægemidler hver 14. dag på Medicinpriser.dk. Det er dit ansvar som lægemiddelleverandør, hvad enten du er producent eller importør at sørge for, at Nomeco får information om prisændringer samt introduktion af nye lægemidler rettidigt således, vi kan sikre, at produktet kan oprettes, indkøbes, varemodtages og distribueres rettidigt til landets apotekere og sygehusapotekere.
Anvend og udfyld Nomeco grossists Master Data Sheet. Skemaet angiver hvilke informationer, Nomeco skal være i besiddelse af for at kunne sikre, at dine produkter er klar til salg på det danske marked. Master Data Sheet skal sendes til productinfo@nomeco.dk, hvor Commercial Support sidder klar til at hjælpe dig.
- Ved introduktion af nye lægemidler kan du i Master Data Sheet se, hvilke oplysninger, Nomeco skal informeres om. Det skal ske 13 dage, inden lægemidlet introduceres i medicinpriser.dk (taksten).
- Prisændringer på ikke-apoteksforbeholdte lægemidler skal meddeles til Nomeco senest 13 dage inden, den nye pris træder i kraft - meget gerne før.
- Hvis AIP'en på et lægemiddel stiger med mere end 10%, skal dette varsles særskilt (findes i Master Data Sheet). Dette skal varsles senest onsdag kl. 8:00, fem dage før den nye pris træder i kraft.
Behandlingen af indkomne varefakturaer håndteres af Nomecos kreditorteam. Når du skal sende en varefaktura til Nomeco grossist, skal den sendes elektronisk via EDI. Hvis dette ikke er muligt, kan fakturaer sendes som PDF-filer via e-mail til invoice@nomeco.dk. Det er vigtigt, at hver fil kun indeholder én faktura, og at fakturaen følger krav jf. Nomecos Conditions for Deliveries.
For at sikre overensstemmelse mellem den udstedte faktura og den aktuelle pris på leveringstidspunktet, er det vigtigt, at fakturadatoen er den dag, Nomeco grossist modtager varen. Dette forhindrer prisforskelle på grund af takstændringer mellem fakturaudstedelsen og leveringsdatoen.
Virksomheder, der fremstiller, importerer eller sælger medicin i Danmark, fastsætter priserne på medicinen. Reglerne dikterer, at receptpligtig medicin og de typer håndkøbsmedicin, der kun må sælges på apotekerne, sælges til samme pris på alle landets apoteker.
Priser på naturlægemidler og de typer håndkøbsmedicin, som må sælges i andre butikker end apoteker, f.eks. i supermarkeder og kiosker, må gerne variere. Disse priser fastsættes af butikken, og man kan derfor opleve, at udsalgspriserne er forskellige fra butik til butik.
Receptpligtig medicin og apoteksforbeholdt håndkøbsmedicin sælges til samme pris på alle danske apoteker, og lægemiddelleverandører er forpligtede til at fastholde prisen på medicinen i 14 dage ad gangen. Det betyder konkret, at man som lægemiddelleverandør kan ændre priser hver 14. dag. Ændringen af priser skal ske til Lægemiddelstyrelsen via anmeldelsessystemet DKMAnet. Den medicin, som ender med den billigste pris, får retten til at blive tilbudt på apotekerne i næste 14 dages prisperiode, da apoteket skal tilbyde det billigste produkt til borgeren. Lægemiddelstyrelsen offentliggør gældende priser på www.medicinpriser.dk.
Den 14-dages takstmodel og frie konkurrence skaber en intens priskonkurrence og hyppige prisændringer. Da apoteker generelt er forpligtet til at udlevere den billigste version af substituerbare lægemidler, fører dette til betydelige udsving i salget af lægemidler og hyppige returneringer.
Nomeco har den nødvendige logistiske infrastruktur til effektivt at håndtere de hyppige prisjusteringer og returneringer, som den danske prismodel medfører. Nomeco laver derfor aftaler med lægemiddelleverandører vedr. håndtering af prisjusteringer og returneringer og faciliterer også de aftaler, der er indgået med apotekerne på vegne af leverandørerne for at sikre en smidig håndtering af disse justeringer og returneringer.

Sådan skal produkter leveres
Når du skal levere dine produkter til Nomeco grossist, er der en række retningslinjer, du skal være opmærksom på. For at sikre en optimal og problemfri varemodtagelse, lagring og distribution af dine produkter, er du som leverandør forpligtet til at efterleve de retningslinjer, som er en del af "Conditions for Deliveries".
”Conditions for Deliveries” regulerer både de forhold der skal være på plads før, under og efter leveringen af dine produkter. I et marked med konstante forsyningsvanskeligheder er vi garanti for en minimal time-to-market distribution, hvilket vi bedre kan sikre, hvis disse retningslinjer efterleves. På daglig basis gør vi alt, hvad vi kan for at reducere forsinkelser og komplikationer og skabe den bedst mulige stabile forsyningskæde.
Vores hovedkontors adresse er Borgmester Christiansens Gade 40, 1790 København V. Vores bygning ligger lige på hjørnet af Borgmester Christiansens Gade og Scandiagade.
Varemodtagelsen har indkørsel fra Scandiagade 35, 2450 København SV, som er dækket af Nomecos tilladelse, hvilket fremgår af nærværende billede og dette dokument.


Anmeldelse af leveringssvigt
De to lægemiddelgrossister i Danmark er forpligtet til dagligt at informere Lægemiddelstyrelsen, hvis der ikke kan leveres et varenummer, der står på den aktuelle liste over priser på lægemidler (’Medicinpriser’).
Lægemiddelstyrelsen anvender indberetningerne til at fastsætte nye tilskudspriser i de substitutionsgrupper, hvor det billigste lægemiddel ikke kan leveres. Som lægemiddelleverandør informeres du via mail om de leveringssvigt, Nomeco grossist påtænker at indberette kl. 12:00, hvilket sker to timer efter du som lægemiddelleverandører modtager informationen.
Ikke-registrerede Lægemidler (IRS) i Danmark
Ikke-registrerede lægemidler (IRS) refererer til medicin, der ikke officielt er godkendt til markedsføring i Danmark. Under visse omstændigheder kan disse lægemidler dog sælges og udleveres inden for landets grænser, forudsat at der foreligger en specifik udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen. Læger, dyrlæger, og tandlæger i Danmark kan ansøge om en sådan tilladelse, hvilket muliggør brugen af disse lægemidler under kontrollerede forhold.
For at Nomeco grossist kan varetage distributionen af et IRS-produkt, kræves det, at leverandøren officielt informerer både Nomeco og Lægemiddelstyrelsen om den enhed, der er ansvarlig for produktets import til Danmark. Den ansvarlige importør skal være i besiddelse af en specifik §39-tilladelse, som udstedes direkte af Lægemiddelstyrelsen. For yderligere information om processen, kan interesserede parter kontakte Nomecos Commercial Affairs afdeling via wholesale@nomeco.dk.
Ønsker du at distribuere et IRS-produkt gennem Nomeco grossist, er det nødvendigt at indsende en detaljeret ansøgning. Dette initierer en evaluering af produktet for at bestemme potentiel efterspørgsel, samt vurdere om produktet allerede findes i Nomecos sortiment. Desuden vil både prisfastsættelse og leveringssikkerhed blive nøje gennemgået som en del af denne proces.

Håndtering af rabatter til sygehusapoteker
Hvis en lægemiddelvirksomhed indgår en aftale med f.eks. Amgros, som forhandler priser på vegne af regionerne om køb af lægemidler til særlige rabatter, står Nomeco klar til at administrere disse rabatter for dig.
Rent praktisk indebærer dette en månedlig efterfakturering, hvor forskellen mellem AIP og den aftalte pris med sygehusapotekerne, kendt som SygehusApoteketsIndkøbsPris (sAIP), afregnes.
For at sikre korrekte sAIP-priser, bedes du sende relevante oplysninger til tenderprices@nomeco.dk. Vores team vil derefter sørge for, at priserne opdateres i vores IT-systemer. Vi er udstyret til at administrere sAIP-priser for både offentlige og private sygehusapoteker, sikrende en problemfri proces.
Det danske marked
Forstå hvordan det danske medicinalmarked fungerer med sit 14-dages prissystem, opdelt mellem primær- og sekundærsektoren. I Danmark har apotekerne eksklusiv ret til at sælge receptpligtige lægemidler til forbrugere. Et bredt sortiment af håndkøbsmedicin er også tilgængeligt på apotekerne.
Næsten alle lægemidler i Danmark distribueres til apotekerne af en af Danmarks to fuldsortimentsgrossister, Nomeco grossist og Tjellesen Max Jenne (TMJ). For leverandører, der ønsker bred distribution af deres produkter på tværs af landets apoteker, er samarbejde med begge grossister essentielt.

Primærsektoren er den del af det danske sundhedsvæsen, der administreres udenfor sygehusene (dvs. apotekere og detailhandelen). I følgende fokuseres på apotekerne.
Et apotek drives af en person, som har fået bevilling hertil af Lægemiddelstyrelsen. Det er derfor også lægemiddelstyrelsen der har ansvaret for den lovgivning, apotekerne er underlagt samt rammerne for apotekernes økonomi.
Personalet på apotekerne består primært af farmaceuter og farmakonomer. Udover at rådgive og svare på spørgsmål fra borgerne, tilbyder apotekerne ofte en række ydelser så som medicinsamler med borgere med kronisk sygdom, håndtering af dosisdispensering (pakket medicin direkte til borgeren, så den er lettere at dosere), udstedelse af pille-pas (Schengen-attester), modtagelse af medicinrester m.v.
En gang om året, i april, skal apotekerne indberette et apoteksregnskab til Lægemiddelstyrelsen. Desuden er danske apotekere forpligtet til at betale forskellige gebyrer til Lægemiddelstyrelsen men modtager også godtgørelser retur for de ekstra services, der ydes.
Tilsynspligt og kontrol med apotekerne ligger også hos Lægemiddelstyrelsen. Lægemiddelstyrelsen foretager løbende inspektion af apotekerne og sikrer, at relevant lovgivning overholdes.
Der findes regler om, hvilke produkter de danske apotekere må sælge, og dette reguleres i den såkaldte ”positiv/negativ liste”. Helt overordnet er listen tiltænkt til, at apotekere må fremstille og forhandle andre varer end lægemidler, der er naturlige at sælge på et apotek.
Primærsektoren i Danmark fungerer gennem et multikanalsystem, hvor produkter distribueres via de to fuldsortimentsgrossister. Nomeco grossist leverer ca. 73% af de produkter privatapotekerne efterspørger, mens TMJ står for den resterende del. Begge grossister spiller en kritisk rolle i den daglige drift på apotekerne.
Udover de apoteksforbeholdte lægemidler distribuerer Nomeco ligeledes liberaliserede lægemidler, veterinære lægemidler og de frihandelsvarer, apoteket efterspørger som en del af deres sortiment.

Hospitalsapotekerne, som administreres af Danmarks fem regioner og finansieres af Staten, fungerer parallelt. Ligesom privatapotekerne indkøber hospitalsapotekerne medicin til AIP priser fastsat af leverandørerne.
Udover indkøb af medicin til faste AIP-priser sker størstedelen af sygehusenes indkøb af medicin til rabatterede priser, som er opnået gennem offentlige udbud. De offentlige udbud håndteres af Amgros, som laver udbud på lægemidler og høreapparater på vegne af regionerne. Nomeco kan naturligvis håndtere denne type distribution og håndtering af de rabatterede priser til Amgros (link til sygehusservice).
I Danmark er det Medicinrådet, der vurderer, om der kan anbefale nye lægemidler og nye indikationer på et eksisterende lægemiddel som standardbehandling på de danske sygehuse. Medicinrådet anvender den internationale måleenhed QALY (kvalitetsjusterede leveår) til at vurdere effekten af nye lægemidler. Når Medicinrådet har afsluttet en klinisk og sundhedsøkonomisk evaluering, forhandler Amgros prisen på produktet med leverandøren. Herefter vurderer Medicinrådets om den pris, Amgros har forhandlet, er rimelig i forhold til effekt og kan slutteligt måske anbefale lægemidlet som mulig standardbehandling.
Hvis du er ny leverandør til sekundærsektoren på det danske marked, har du som oftest behov for at tage kontakt til Amgros. Læs mere på Amgros’ hjemmeside.